Vad är problemet?

  • Yepstr jämför sig med ’’en lapp i mataffären’’ – en neutral förmedlare av extrajobb som grannar behöver ha utfört. Samtidigt så tar de 10% av den arbetandes lön som en ’’förmedlingsavgift’’.

Vi kräver att ungdomar inte ska behöva betala för att få jobba. Avgiften kan till exempel läggas på annonsören istället.

  • Yepstr påstår sig hjälpa ungdomar att bygga sitt CV. Efter varje utfört jobb skriver annonsskaparen en recension av det utförda arbetet, som automatiskt visas när man söker nya jobb i appen. Ungdomen själv kan inte styra vilka omdömen som ska visas. Om man jobbar åt en vuxen som visar sig vara olämplig finns det alltså en press på att stå ut ändå för att inte få ett dåligt omdöme. På detta sätt är omdömena snarare som recensioner av en produkt än ett CV där man själv väljer vad som syns.

Vi kräver att ungdomarna själva styr vilka omdömen som visas på deras digitala CVn.

    •  Yepstr utformar arbetet som ett spel med levels och XP. Det här är ett sätt att försöka manipulera din arbetsvilja. Levelsystemet används för att låsa upp högre lönenivåer och företagsjobb för ungdomar som stiger i level genom att utföra fler uppdrag.  Att jobba är inget spel och våra löner ska inte sättas utefter det. Vi vill ha lika lön för lika arbete.

Vi kräver att systemet med levels och XP tas bort.

Yepstr är en del av den nya gigekonomin. Istället för chef har du en app som styr hur du ska jobba, utan trygghet eller ansvar från företagets håll. Dessa företag riktar sig medvetet mot ungdomar, utlandsfödda och andra osäkert anställda.