Gigekonomin

Vad är gigekonomi?

Relaterade begrepp är plattformsekonomi, delningsekonomi, och sharing economy på engelska; gigekonomi beskriver en växande trend online. Du har säkert hört talas om Uber och Foodora, dessa företag faller också inom ramarna för begreppet gigekonomi.
Gigekonomin karaktäriseras av flera olika delar, bland annat:

 •  Allt sker genom en app
  Det finns ingen arbetsplats, och arbetaren har aldrig direkt kontakt med företaget eller andra arbetare
 • Arbetare är egenanställda
  Alla arbetare gills som egenanställda för de här företagen. Företagen behöver alltså inte stå till svars för saker som händer på jobbet. Dessutom finns det inga sjukdagar eller semesterersättning.
 • Arbetaren behöver stÃ¥ för sina egna verktyg
  För att kunna jobba som Uberförare måste du ha tillgång till en egen bil. Jobbar du för Foodora måste du ha egen cykel eller annat fordon. Arbetaren står själv till svars för underhållning eller ersättning av de här verktygen.
 •  Marknadsförs som extrajobb
  Arbetet sker på ett uppdragsbasis, d.v.s. så blir arbetaren betald för utfört uppdrag, inte för tim- eller månadslön.Typiskt för gigekonomiappar är att de vill framstå som extraknäck för de som vill ha en extra slant, men faktum är att väldigt många blir tvungna att livnära sig på dessa jobb. Ungdomar och nyanlända måste ta de här jobben för att överleva, för det är inte så lätt att få tag på en fast anställning.